Espanjalainen ilta

Päätimme viime syksynä kahden ystäväpariskuntamme kanssa alkaa pitämään teemaillallisia muutaman kerran vuodessa, jotta

a) tulisi vietettyä säännöllisesti aikaa vain aikuisten kesken

b) illanistujaisilla olisi jokin muukin idea kuin kalja ja sipsit.

Jokainen pariskunta isännöi vuorollaan ja teeman voi kukin valita itse. Ensimmäiset illalliset vietimme marraskuussa ystäviemme luona Suomi-teemalla ja nyt oli meidän vuoromme ja valitsimme teemaksi Espanjan.

©Pohjan Akka Ilmakuivatut leikkeleet ja manchegojuusto ovat perinteisiä tapaspöydän antimia.

Fuengirola kuin toinen koti

Valitsimme Espanjan teemaksi siksi, että olemme viettäneet paljon aikaa Aurinkorannikolla ja maa tuntuu meille jollain tavalla kuin toiselta kodilta. En ole pysynyt edes laskuissa mukana, että kuinka usein olemme lomailleet jossain päin Fuengirolaa! Sen muistan, että K:n elämän ensimmäinen lentomatka oli Suomesta Malagaan K:n ollessa 17. Silloin lensimme kylään K:n isän luo, joka vietti tulloin talvisin pidemmän aikaa Espanjassa. K:n isän luona vierailimme monena muunakin talvena, kunnes hän myi siellä olevan talonsa ja lakkasi muutenkin matkustelemasta. Onneksi samaan aikaan minun vanhempani rakastuivat Espanjaan ja alkoivat vuokrata sieltä isoa asuntoa talvisin muutamaksi kuukaudeksi, joten majapaikka meille löytyi edelleen. Lasten kanssa olemme käyneet espanjanmummulassa monesti, S kolme kertaa ja V kaksi. Yleensä olemme olleet reissussa pari viikkoa, mutta syksyllä 2022 vietimme Fuengirolassa koko marraskuun. Jos silloin en olisi omassa päässäni tehnyt avioeropäätöstä, niin loma olisi varmaan tuntunut paremmalta. Mutta lapset nauttivat silloin pitkästä lomasta ja isovanhempien seurasta, ja olihan se aurinko aika ihana juttu verrattuna Suomen marraskuuhun!

Viime marraskuussa taas kävin V:n kanssa tyttöjenreissulla Espanjassa ja se oli myös kiva kokemus molemmille! Majoituimme vanhemmillani ja mukana oli myös ystäväni, joka ei ollut aikaisemmin ollut “etelänlomalla”. Oli kiva voida esitellä Fuengirolaa jollekin, jolle se kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Itselle se on jo niin arkinen lomakohde😅. Hirveästi emme Espanjassa ollessamme liiku Fuengirolasta mihinkään kovin kauas, koska emme ole tulleet vuokranneeksi koskaan autoa. Bussilla ja junalla liikumme aika paljon, mutta emme tee pitkiä matkoja. Varsinkin lasten kanssa helpointa olisi kulkea omalla autolla, kun voisi pysähtyä silloin kun huvittaa. Yksi parhaista ystävistäni asuu pysyvästi Espanjassa ja hänen kanssaan teen lyhyitä autoreissuja kaksin, viimeksi kävimme Malagan kasvitieteellisessä puutarhassa!

©Pohjan Akka Malagan kasvitieteellisessä puutarhassa marraskuussa 2023

Tapaksia ja viiniä

Emme K:n kanssa kumpikaan puhu espanjaa, mutta ymmärrämme jonkin verran ja molemmilla olisi toiveissa oppia kieltä tulevaisuudessa, koska meillä on ollut pitkään haaveena muuttaa joksikin aikaa Fuengirolaan. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tullut eteen sopivaa tilaisuutta muutolle, vaikka suunnitelmia onkin tehty. Nyt halusimme tuoda palan rakasta Espanjaa tänne Suomen talven keskelle!

Heti alusta alkaen meille oli selvää, että tapakset ja tarkkaan valitut viinit tulevat olemaan iso osa tulevaa iltaa, mutta pääruoka ja jälkiruoka tuottivat enemmän päänvaivaa. Churrot tulivat kyllä mieleen jälkiruokaa miettiessä, mutta niiden valmistaminen myöhään illalla ei tuntunut järkevältä, kun kuuman paistoöljyn kanssa lotraaminen pienissä viineissä tuskin on paras mahdollinen idea. Ja vaikka olemme paljon Espanjassa oleilleetkin, niin harvemmin olemme syöneet ravintolassa muuta paikallista ruokaa, kuin tapaksia tai K joskus paellaa. Myös paellan raakasin heti pois, koska se tuntui todella tylsältä valinnalta, enkä itse siitä edes välitä.

Joten koska K on täysin tekoälyn lumoissa ja käyttää sitä päivittäin, niin kysyimme ChatGPT:ltä runkoa espanjalaisille illallisille ja saimmekin valmiin menun juomasuosituksineen alle minuutissa! Siitä lähdimme sitten muokkaamaan omanlaistamme ja tässä on suunnitelemamme menu reseptilinkkeineen:

Alkudrinkki: Rebujito

Tapakset:

  • Oliivit

  • Kaprikset

  • Marinoidut valkosipulinkynnet

  • Valkosipulileipä /pan con ajillo

  • Espanjalainen perunamunakas /tortilla de patata

  • Lihapullat /albóndigas (näistä tulossa resepti myöhemmin blogiin!)

  • Jättikatkaravunpyrstöt chiliöljyssä /gambas al pil pil

  • Ilmakuivattu kinkku /jamón serrano & jamón iberico

  • Chorizo

  • Salchichon

  • Manchegojuusto

  • Paistetut perunat /patatas bravas

  • Mojo Rojo -kastike ja aioli

  • Patonkia

Juomat: Cava (Freixenet Xperiencia Cava Seco) & Sangria

Pääruoka:

  • Häränhäntä /rabo de toro (ohje postauksen lopussa)

  • Paistetut perunat /patatas bravas

Juoma: Punaviini (El Coto Crianza 2020, Rioja)

Jälkiruoka:

Juoma: Moscatel-jälkiruokaviini (Muscat, d.o.Valencia)


Illan kokonaiskustannukset kuudelta aikuiselta olivat noin 220 €.

©Pohjan Akka

Suunnittelu on ihanaa ❤

Rakastan suunnittelua yli kaiken! Ja olen siinä myös erittäin hyvä 😎 Jaksan suunnitella asioita aamusta iltaan ja tarpeen tullen yötä myöten, mutta se toteutus on aina vähän tylsää. Mieluummin vain suunnittelisin ja haaveilisin päivät pitkät! Olen joskus jopa miettinyt, että voisiko siitä rakentaa itselleen ammatin…No enivei, takaisin asiaan: illallisten valmistelut aloitin hyvissä ajoin etsimällä reseptejä ja kokoamalla niiden perusteella ostoslistan. Tein myös listan siitä, että milloin mikäkin ruokalaji tulee valmistaa ja mitä esivalmisteluja pitää tehdä. Vielä kun olisin tehnyt listan siitä, että mitä listoja pitää tehdä… #crazylistlady

Osa tarjottavista piti tehdä jo edellisenä päivänä kokonaan tai osittain, esimerkiksi häränhäntä vaatii todella pitkän haudutusajan ja se on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, kun ruoka on ehtinyt makuuntua. Myös paahtovanukkaat valmistimme jo perjantaina, koska niiden piti saada hyytyä jääkaapissa riittävän kauan, ja muutenkin oli järkevää tehdä kaikki mahdollinen etukäteen, ettei vieraiden aikana tarvitse koko ajan hääriä keittiössä. Paahtovanukkaiden reseptejä oli joka lähtöön, mutta kokeilimme appelsiinisiirapilla maustettua versiota, koska appelsiinit tuovat vahvasti mieleen Espanjan auringon. Reseptin löydät täältä.

Eroon “ei tartte auttaa”-mentaliteetista

Teimme kaikki ruuat yhdessä ja se oli virkistävä kokemus! Olen meinaan kova päsmäröimään ja delegointi tuottaa minulle ongelmia, koska en vain luota siihen, että joku muu osaisi tehdä asiat “oikein”, eli minun tavallani. Jep, olen aika ihana! 🥰 Nyt kuitenkin halusimme molemmat tehdä tämän yhdessä ja hyvinhän se sujui! Minä suunnittelin ja aikataulutin kaiken, mutta toteutus tehtiin yhdessä. Osan kokkailusta annoin jopa kokonaan K:n vastuulle, kuten jättikatkaravut ja valkosipulileivän. Oli muuten todella vaikeaa olla puuttumatta toisen tekemiseen, mutta haluan oppia olemaan vähemmän diktaattori ja ottamaan vähän rennommin😅. Ja ehkä kaiken ei aina tarvitse olla täydellistä…(eipä).

Yhdessä tekeminen oli siitäkin hyvä juttu, että en ollut itse aivan loppu kaiken raatamisen jäljiltä, niin kuin yleensä juhlia emännöidessä olen, koska en osaa pyytää apua tai edes ottaa sitä vastaan tarjottaessa. Yleensä haluan tehdä kaiken vain itse, koska minulla on niin tarkka visio siitä kuinka haluan asioiden olevan ja miten kaikki pitää toteuttaa. K taas on paljon rennompi ja suurpiirteisempi, jolloin on vaikeaa luottaa sitäkään vähää siihen, että asiat tulisi tehtyä “oikein”. Varsinkaan, kun K ei erityisemmin pidä siitä, että neuvon. Yritämme kuitenkin molemmat tulla tässä asiassa toisiamme vastaan ja pikkuhiljaa oppia paremmiksi. Tärkeintä olisi muistaa, että tapoja tehdä on erilaisia. Eikä aina tarvitse olla oikeassa. Kuulemma.

©Pohjan Akka

Rabo de Toro, eli häränhäntä

Häränhäntä on hyvin perinteinen espanjalainen pataruoka, ja jokaisella perheellä on varmasti oma reseptinsä sen valmistamiseen. Osa käyttää lihaliemen lisäksi kastikkeessa punaviiniä, osa sherryä tai jopa tilkan brandyä. Me päädyimme perinteiseen punaviiniin, vaikkakin näin jälkikäteen mietittynä brandy olisi ollut varmasti vielä hyvä lisä! Alunperin Córdobasta lähtöisin olevaa häränhäntäpataa oli tapana valmistaa härkätaisteluiden jälkeen, mutta nykyään pata on suosittua ympäri Espanjaa ja sitä löytyy useimman paikallisen ravintolan listalta nimellä Rabo de toro estofado. Erityisen suosittua pata on tänä päivänä Madridissa, jossa härkätaistelut ovat edelleen suosittuja.

Häntä ei kuitenkaan ole Suomessa kovin yleisesti käytössä oleva raaka-aine, eikä sitä siksi todellakaan saa ihan joka marketista. Lyhyen (ja tuloksettoman) etsinnän jälkeen päädyimme tilaamaan lihan Atrian Lihakaupasta, jossa 2,39kg:n paketti naudan häntää maksoi noin 23 euroa. Toimitusaika oli hyvin kohtuullinen ja tuoreet lihat tuotiin kotiovelle asti.

Olen ruoanlaittajana todella suurpiirteinen, enkä yleensä koskaan seuraa mitään reseptiä pilkuntarkasti, vaan sovellan minkä ehdin ja varsinkin mausteita käytän hyvin vapaasti. Ikinä en ole esimerkiksi mitannut suolaa tai pippuria! Ja näistä syistä johtuen en osaa myöskään antaa muille tarkkoja reseptejä tekemistäni ruokalajeista. Mielestäni ruoanlaittaminen on oma taiteenlajinsa, eikä taidetta tehdä tarkasti ohjeita noudattaen, vaan tunteella! Olen aina tykännyt laittaa ruokaa ja olen siinä myös omasta mielestäni melko hyvä. Ymmärrän mausteiden päälle ja tiedän mitkä sopivat yhteen ja minkä voi tarvittaessa korvata toisella. Hallitsen perusasiat ja osaan soveltaa siten, ettei ruokalaji kärsi tai muutu liikaa. Jos siis haet tarkkoja reseptejä, niin ei kannata pidätellä hengitystä!

Pohjan Akan häränhäntäpata:

  • pari kiloa härän-/naudanhäntää

  • vehnäjauhoja muutama ruokalusikallinen

  • suolaa & pippuria maun mukaan

  • pari laakerinlehteä (itsehän unohdin nämä)

  • muutama kokonainen mausteneilikka (unohdin myös nämä)

  • 4 valkosipulinkynttä (tai niin monta kuin hyvältä tuntuu, hyvä nyrkkisääntö on tuplata annettu määrä..)

  • pari sipulia

  • puolikas purjosipuli

  • punaista paprikaa 1-2 kpl

  • porkkanoita

  • tomaatteja (oikaisin tämän tomaattimurskalla)

  • tuoretta inkivääriä parin sentin pala raastettuna

  • lihalientä 5 dl

  • hyvää punaviiniä 3-4 dl

  • loraus brandyä makua syventämään

  • oliiviöljyä paistamiseen

  1. Leikkaa häntä nivelen kohdalta sopiviksi paloiksi (ei ole tarkkaa, kunhan mahtuvat valitsemaasi kattilaan/pataan!) ja pyörittele palat vehnäjauhoissa (auttaa suurustamaan pataa). Sirottele palojen päälle pippuria ja suolaa.

  2. Paista häntäpalat pikaisesti oliiviöljyssä. Kääntele paloja, jotta pinnat menevät kiinni joka puolelta ja aseta palat sitten lautaselle odottamaan. Tarkoitus ei ole kypsentää lihoja, pelkästään ruskistaa kevyesti.

  3. Pilko kaikki kasvikset ja kuullota niitä kattilassa oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää mausteet ja sekoita.

  4. Nostele lihat kasvisten kanssa kattilaan ja kaada päälle lihaliemi ja punaviiniä niin paljon, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Ei haittaa, vaikka päällimmäiset lihat jäisivät osittain pinnalle. Kaada halutessasi mukaan vielä tilkka brandyä.

  5. Hauduta kannen alla liedellä miedolla lämmöllä ainakin neljä tuntia, mielellään kauemmin! Voit tehdä padan myös uunissa, jolloin se voi olla hautumassa jopa yön yli miedossa lämmössä (100-125 astetta). Me haudutimme pataa liedellä välillä sekoitellen noin kuusi tuntia, jonka jälkeen liha alkoi irtoilla luista.

  6. Nosta lihapalat hetkeksi pois padasta. Poista laakerinlehdet ja neilikat ja soseuta muut ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Nostele lihat takaisin pataan ja kuumenna koko setti kiehuvaksi. Pata on nyt valmista! Pata on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, mutta toki voit tarjota pataa heti tuoreeltaankin.

  7. Tarjoa pata perunoiden tai riisin ja vaalean leivän kanssa.

©Pohjan Akka

Sangriaa ja syvällisiä keskusteluja pikkutunneille asti

Vieraat tulivat paikalle iltapäivällä neljän aikaan ja aloitimme juomalla alkudrinkit ja syömällä kylmiä tapaksia. Pikkuhiljaa siirryimme lämpimiin tapaksiin ja pääruokaa nautimme vasta kahdeksan aikaan illalla. Kaikki ruokien kanssa tarjottavat juomat ja viinit olivat loistavia! Kiitokset Alkon ammattitaitoiselle henkilökunnalle, jolta sain hyvät suositukset punaviineistä ja cavasta!

Sangria on mitä loistavin seurustelujuoma, ja olemme tehneet sitä lukuisia kertoja ennenkin ja tälläkin kertaa se onnistui loistavasti, vaikka itse sanonkin. Pohjaksi käy oikeastaan mikä tahansa “kyykkypunkku”, tähän ei kannata tuhlata arvokkaita pulloja! Kaikista makeimmat punkut jättäisin myös hyllyyn, mutta muuten ei ole väliä. Kahden litran kannuun laitoimme luomuappelsiineja ja -sitruunoita lohkoina, pullollisen punkkua, suurin piirtein saman verran sitruunalimsaa (Fanta Lemon on oma lemppari) puoli desiä rommia ja jäitä niin paljon kuin mahtuu. Illan aikana kului kaksi kannullista tätä herkkua muiden juomien ohella.

Hyvien ystävien kanssa aika kuluu yleensä nopeasti eikä puheenaiheista ole pulaa, mutta päätimme porukalla testata joululahjaksi saatuja keskustelukortteja. Olimme antaneet ystävillemme lahjaksi Kimpassa-kortit, ja niitä sitten testiluettiin porukalla illan ratoksi. Meillä oli kaksi eri pakkaa: Couples Edition ja Friends Edition. Molemmista löytyi paljon keskustelua herättäviä kysymyksiä, vaikkakin aika iso osa parisuhdekorttien kysymyksistä skipattiin, kun ne oli enemmän tarkoitettu kahdenkeskiseen keskusteluun. Välillä saimme nauraa vedet silmissä ja välillä kävimme kiivastakin keskustelua korttien aiheista. Suosittelen tutustumaan!

©Pohjan Akka

Kaiken kaikkiaan ilta oli oikein onnistunut❤ Kaikki ruuat olivat herkullisia (paitsi itse en odotetusti välittänyt paahtovanukkaasta) ja mikään ei loppunut kesken, ei edes viini! Odotan jo innolla seuraavia ystäviemme järjestämiä teemaillallisia ja vaikka omaan emännöintikertaan on vielä pitkä aika, niin mietinnässä on jo seuraava teema…

Edellinen
Edellinen

Ystävyydestä se alkoi

Seuraava
Seuraava

Tammikuun budjetti