Vinkit Karibianristeilylle
Tässä on omien kokemustemme pohjalta koottu kattava tietopaketti matkan suunnitteluun teille, jotka kuulette jo Karibianmeren kutsun 🌊 Tällaisen postauksen olisin itse halunnut lukea ennen lähtöä, koska tietämättömyys ahdistaa. Julkaisu on aika pitkä, mutta tämä on se julkaisu, mikä sinun todella kannattaa lukea ennen matkan varaamista!
Matkan varaaminen
Yhteensä reissu kesti matkustuksineen 11 päivää, joista 7 oltiin laivalla, 2 hotellissa ja 2 matkustettiin. Tarkoituksenamme oli alunperin varata kaikki matkan osat omatoimisesti erikseen, mutta sitten löysimme sopivalta tuntuvan pakettimatkan Tjäreborgilta ja päädyimme lopulta siihen. Hinta oli kohtuullinen ja pakettimatkan helppous houkutti. Laivaksi valitsimme sellaisen, joka on suunnattu aikuisille, koska halusimme ottaa kaiken irti lapsettomasta lomasta.
Varauksen teimme 13.10.2023 ajalle 1.-11.3.2024, ja varaukseen kuului lennot, hotelli kahdeksi yöksi ja 7 päivän risteily.
Lennot: Helsinki-Amsterdam-Miami (KLM) ja Miami-Pariisi-Helsinki (Air France).
Hotelli: GalleryONE by Hilton Hotels Fort Lauderdale
Laiva: Celebrity Ascent (Celebrity Cruises)
Matkan hinta ja mitä siihen sisältyi
Edellä mainitulle Tjäreborgin paketille tuli hintaa 4 880 euroa kahdelta henkilöltä.
Hintaan kuului:
Lennot economy-luokassa aterioineen
Kaksi käsimatkatavaralaukkua ja yksi ruumaan menevä laukku /henkilö
2 yötä hotellissa
7 vuorokauden risteily täysihoidolla (ei alkoholia)
Juomarahat laivalla
Verot yms. maksut
Hintaan ei sisältynyt:
Kuljetukset hotellille/satamaan/takaisin lentokentälle
Juomapaketit tai internetpaketti laivalla
Aamiainen tai muut ruokailut hotellissa
Unohda taksi ja käytä Uberia!
Ehdottomasti eniten lisäkustannuksia matkustamiseen tuli kyydeistä; ensin taksilla Miamin lentokentältä hotellille Fort Lauderdaleen (ruuhka-aikaan noin 140 dollaria!), hotellilta taksilla Evergladesin satamaan, satamasta tilausbussilla Miamin lentokentälle viemään laukut säilytykseen, lentokentältä Uberilla päiväksi Miami Beachille pyörimään ja sitten vielä Uberin kyydissä takaisin lentokentälle!
Suosittelen vahvasti käyttämään Uberia, koska taksilla kulkeminen ja sen hankkiminen oli työlästä ja haastavaa, sekä kallista! Taksit olivat lisäksi aikamoisia romuja, tai ainakin meille osuneet autot olivat vanhoja ja epämääräisiä. Uber on helppo, koska siinä jo kyytiä tilatessa ilmoitetaan määränpää ja saat heti matkan hinnan tietoosi. Koska hinta on jo sovittu, ei tarvitse ahdistua siitä, jos auto juuttuu puoleksi tunniksi ruuhkaan (kuten taksimme lentokentältä hotellille mennessä) ja mittari raksuttaa koko ajan. Muista kuitenkin, että myös Uberin ilmoittamaan matkahintaan lisätään lopuksi vielä tippi, jota ei toki ole pakko maksaa.
Miten teemme seuraavalla kerralla:
Toista kertaa emme osta pakettimatkaa, se tuli tämän kokemuksen myötä varmistettua. Vaikka kaikki meni ihan hyvin, niin paljon mielekkäämminkin olisi voinut matkan järjestää. Varsinkin hotelli oli kaikin puolin aika kehno; sen sijainti oli huono (joka paikkaan pitkä matka) ja huone oli oikeastaan aika hirveä! Onneksi siellä ei tarvinnut olla kuin kaksi yötä. Lisäksi paluupäivän aikataulu oli suoraan sanottuna aivan syvältä! Laiva saapui satamaan aamulla klo 7:00 ja varaamamme lentokenttäkuljetus lähti yhdeksän aikaan. Lentokentällä olimme kymmenen maissa ja veimme laukut säilytykseen päivän ajaksi, koska paluulentomme lähti vasta iltayhdeksältä! Koko päivä piti siis vielä kuluttaa jossain. Tämä oli aivan typerä systeemi, joten aikatauluihin kiinnittäisin erityisen paljon huomiota matkaa varatessa!
Ensi kerralla varaamme lennot, hotellit ja risteilyn erikseen, ja otamme huomioon nämä asiat:
Mahdollisuuksien mukaan suorat lennot, ainakin kotiin palatessa
Lentokenttä samassa kaupungissa, kuin lähtösatama
Tasokas hotelli keskeiseltä sijainnilta kahdeksi tai useammaksi yöksi ennen risteilyä
Hotelli läheltä lentokenttää yhdeksi yöksi vielä risteilyn jälkeen ja huoneelle myöhäinen luovutus
Kotiin tullessa yölento
Kotona vielä mahdollisuuksien mukaan pari päivää vapaata, että jetlag ehtii tasaantua
Varaudu palatessa aikaerorasitukseen
Meillä oli molemmilla ihan kamalat jetlag-oireet nimenomaan matkan jälkeen, ei ollenkaan niin pahat jenkkeihin päin mennessä! Mennessä lähinnä väsytti, mutta muuten ei huomattu mitään erityisiä oireita. Kotiin tulon jälkeen olimme kuitenkin molemmat pari päivää aivan tillin tallin; väsytti, heikotti, näkö oireili ja tuntui koko ajan siltä, että maailma keinuu. Ihan kuin olisi ollut laivassa, joka keinuu paljon! K joutui menemään heti seuraavana päivänä kotiin tulon jälkeen töihin, ja sanoi, että ikinä ei enää aikaerorasituksen keskellä halua palata suoraan töihin. Minä onnekas sain sentään olla kotona, vaikka kyllähän se kotonakin arki iski vasten kasvoja heti. Pakko oli käydä isommin kaupassa, purkaa laukut, pestä noin tuhat koneellista pyykkiä ja tietenkin viettää aikaa lasten kanssa. Emme ole aiemmin matkustaneet noin kauas, joten jetlag oli täysin uusi tuttavuus meille molemmille.
Mitä kannattaa pakata?
Meitä askarrutti paljon se, että mitä kaikkea pitäisi ottaa mukaan laivalle. Meille oli epäselvää, että kuinka hyvä varustelu esimerkiksi hytissä olisi, että onko siellä suihkussa pesuaineet valmiina ja tarvitseeko puhelimen lataamista varten ottaa adapteri mukaan. Ainakin kyseisellä laivalla hyteissä oli kaikki tarpeellinen, eikä adapteria tarvittu (tosin sitä tarvittiin hotellissa, joten varoiksi pakkaisin sen jatkossakin mukaan).
Vaatteiden valitseminen tuotti myös päänvaivaa, koska oli vaikea ajatella kuinka “hienoja” vaatteita tulisi ottaa mukaan. Varustamon sosiaalista mediaa seuratessa saa helposti sen kuvan, että kaikki ovat viimeisen päälle laitettuja koko ajan ja illalliselle pitää olla suurinpiirtein iltapuku ja kasapäin timantteja killumassa eri puolilla kehoa.
No ei se nyt ihan sellaista ollut. Ihmiset olivat pukeutuneet laidasta laitaan, ihan niin kuin maissakin. Osalla oli tonnin aurinkolasit ja toisilla markan aurinkolipat. Että ihan mitkä tahansa ehjät ja siistit vaatteet käyvät päiväsaikaan! Päivällisravintoloissa oli pukukoodi: ei varvassandaaleja, shortseja, t-paitaa, tuubitoppeja tai muita vastaavia ranta-asuja, vaan miehillä kauluspaita ja naisilla iltakäyttöön soveltuva siisti asu. Tosin tästä ei ehkä oltu kovinkaan tiukkoja, koska emme nähneet ketään käännytettävän ovelta pois vaikka päällä olisi ollut shortsit ja tavallinen t-paita. Täysihoitoon kuuluvissa ravintoloissa ei tarvinnut siis olla puvuntakki tai iltapuku päällä, mutta laivan kalleimmissa erikoisravintoloissa oli tiukemmat säännöt. Niissä emme käyneet, koska en oikeasti nähnyt mitään tarvetta maksaa ruuasta laivalla yhtään täysihoitoa enempää, koska ruoka oli niin erinomaista!
Pakkaa nämä:
oma täytettävä leveäsuinen vesipullo, johon voit ottaa vettä laivan automaateista
isot pyykkipojat, joilla voit kiinnittää pyyhkeen rantatuolin selkänojaan
aurinkolippa/lippis/joku muu hattu auringolta suojaamaan
sk50 aurinkovoidetta!! (ja sitä olisi syytä myös käyttää ihan joka päivä, toisin kuin me, jotka poltimme itsemme kahdesti loman aikana.)
avainnauha, jossa kulkukorttikotelo: helppo tapa kuljettaa hyttiavainta, eli Seapass:ia mukana
miehille pari kauluspaitaa päivällisiä varten ja naisille vastaavasti pari iltakäyttöön soveltuvaa asua
varoiksi adapteri
ainakin kahdet uikkarit, että käytetyt ehtivät kunnolla kuivua käyttöjen välissä
hyvä niskatyyny lennolle
tukisukat lennolle (takaisin tullessa en laittanut sukkia ja jalat turposivat aivan järkyttäviksi pökkelöiksi!)
Näitä en ota turhaan mukaan seuraavalla kerralla:
aamutakki (hytissä oli hyvät valmiina)
läppäri (en avannut kertaakaan)
puvuntakki K:lle
rantapyyhkeet (nämäkin sai laivalta ottaa satamapäivinä mukaan)
shampoo, hoitoaine ja suihkugeeli
niin paljon vaatteita
eväitä lentokoneeseen, koska lennoilla oli varsin riittävät ruokatarjoilut
Taas tuli todistettua se, että rantalomalle ei kannata pakata kamalasti eri vaatteita mukaan. Itsellä jäi käyttämättä noin puolet vaatteista, kun ei viitsinyt tahria kaikkia vaatteita aurinkorasvalla, niin tuli vietettyä päivät samoissa kuteissa. Pitkiä housuja tai pitkähihaista paitaa en käyttänyt kuin matkustaessa, koska myös illat olivat todella lämpimiä, myös merellä. Laivalla on myös pesulapalvelu, joten tarvittaessa sotkeentuneet vaatteet saa pesetettyä puhtaaksi vuorokaudessa. Turhaan ei kannata siis varata ylimääräisiä vaatteita!
Laivalla
Risteilyn hintaan kuuluu aina automaattisesti täysihoito, joka tarkoittaa ainakin Celebrity Cruisesilla tätä:
Kaikki ruokailut laivalla tietyissä ravintoloissa
Vesi (automaateista), jäätee, mehu/lemonade, tee ja tavallinen/kofeiiniton kahvi
Jäätelöt jätskibaarissa
Kaikki laivalla esitetty ohjelma, kuten stand up ja livemusiikki
Tjäreborgin kautta varattaessa hintaan sisältyi myös juomarahat laivalla, joten niistä ei tarvitse risteilyllä huolehtia. Tämä juomarahapaketti maksetaan varustamolle joka tapauksessa erikseen, eli laivalla ei ole enää tarvetta tipata henkilökuntaa.
Risteilyn hintaan ei kuulunut:
Alkoholijuomat
Erikoiskahvit
Virvoitusjuomat ja vitamiinivedet
Pullovesi
Smoothiet
Tiettyjen ravintoloiden/kahviloiden valikoima
Wifi-paketti laivalla
Retket satamapäivinä
Risteilyä varten on erikseen ostettavissa erilaisia juoma- ja nettipaketteja ja niihin kannattaa tutustua rauhassa etukäteen ja laskea, että kuinka kannattavaa niistä on maksaa. Itse ostimme meille nettipaketin kahdelle laitteelle risteilyn ajaksi ja sille tuli hintaa noin 270 euroa (jep, ei mitään halpaa somettamista sillä viikolla). Ilman sitä emme kuitenkaan olisi käytännössä voineet käyttää nettiä lainkaan, koska merellä ollessa kuuluvuus on huono ja roaming-maksut tähtitieteelliset. Laivalla on myös ilmainen Wifi, mutta sillä ei käytännössä pysty tekemään muuta, kuin käyttämään laivan sovellusta ja ehkä lähettämään Whatsapp-viestejä. Sillä ei todellakaan striimata mitään, eikä selata Instagramia tai muutenkaan mitään. Ostamaamme Wifiin olimme todella tyytyväisiä, sen kanssa ei ollut mitään ongelmia ja se toimi koko ajan moitteetta.
Juomapaketteja sen sijaan emme päätyneet hankkimaan, koska tarkoituksenamme ei ollut lähteä toiselle puolelle maailmaa vain olemaan humalassa, eikä meidän ollut tarpeellista saada juoda cappuccinoja tavallisen kahvin sijaan. Juomapaketit ovat oikeasti melko kalliita, joten ennemmin sen rahan käytti matkan aikana johonkin muuhun. Laivalla on aivan mahdollista ostaa juomia myös erikseen, sillä kaikki laivalla tehdyt ostokset liitetään oman huoneesi (stateroom) loppulaskuun, joka maksetaan matkan päätteeksi.
Ostimme ainoastaan yhden retken; all-inclusive -rantapäivän yksityisrannalla Meksikossa. Nimensä mukaisesti retken hintaan sisältyi kaikki: kuljetukset rannalle ja takaisin satamaan, kaikki ruoat ja juomat, aurinkotuolit ja rannan palvelut. Retki oli meiltä kahdelta yhteensä noin 180 euroa, ja se oli kyllä sen arvoista. Oli ihanaa vain makoilla rantatuolissa ja nauttia jääkylmistä cocktaileista toisensa perään. Seuraavalla kerralla varaudumme menemään useammille retkille, koska esimerkiksi George Townissa ei ollut juuri mitään nähtävää jalkaisin kulkiessa ja tukala helle meinasi viedä kaikki mehut jo ensi metreillä. Suosittelen siis tutustumaan risteilyn retkitarjontaan etukäteen ja varaamaan retkiä varten rahaa 80-200 euroa henkilöltä per satama. Jos et halua maksaa retkistä, niin tutustu kohdesatamiin huolella etukäteen, että tiedät mitä siellä kannattaa tehdä ja miten on helpointa kulkea. Ilman valmista suunnitelmaa en enää lähtisi maihin seikkailemaan, koska aikaa on kuitenkin rajoitetusti (keskimäärin 8 tuntia), ja laivassa tulee olla ajoissa takaisin. Jos myöhästyt, olet itse vastuussa siirtymisestäsi seuraavaan satamaan.
Herkullista ruokaa!
Laivalla oli useita ravintoloita, joista suurin osa kuului risteilyn hintaan. Mielipidettä tai kokemuksia emme osaa antaa niistä ravintoloista, joissa ruoka maksoi erikseen, koska emme sellaisissa käyneet. Laivan ravintoloista oli aina joku auki, joten nälkää ei tarvinnut missään vaiheessa nähdä. Buffetin ja neljän päivällisravintolan lisäksi hintaan kuului pizzaravintolan, hampurilaisravintolan ja jäätelöbaarin antimet.
Buffet
Laivan buffet ei ollut mitään sinne päinkään, kuin ruotsinlaivalla! Valikoima vaihtui päivittäin ja tarjolla oli melkein kaikkea, ja usein kattaus oli jonkin teeman mukainen (esim. Amerikka tai Meksiko tms.). Kasvisruokaa oli paljon ja kaikki ruokien allergeenit oli merkitty todella hyvin ja selkeästi. Osan ruoista sai ottaa lautaselle itse, mutta osan kokit valmistivat toiveidesi mukaan odottaessa, kuten pasta-annokset ja wokit. Leivät ja leivonnaiset leivotaan laivalla alusta alkaen itse, ja sen kyllä maistoi! Ei todellakaan tarvinnut tyytyä kuivakkaan patonkiin ja pakastesämpylöihin, vaan joka kattauksella oli jotain erilaisia tuoreita leipiä, joita leipurit leikkasivat sinulle valmiiksi. Jälkiruokavalikoima oli päätä huimaava; kakkuja, kuppikakkuja, hyytelöitä, donitseja, mousseja, hedelmiä…kaikkea aivan ihanaa!
Buffetissa oli päivän aikana viisi eri kattausta: aamiainen, lounas, iltapäivätee/-kahvi, päivällinen ja myöhäinen iltapala. Iltapala-aikaan emme koskaan olleet edes hereillä (😅), mutta muut kattaukset kävimme testaamassa useaan otteeseen. Kolmena iltana kävimme jopa päivällisellä “vain” buffetissa, kun emme jaksaneet laittautua päivän lopuksi illallisravintolaa varten. Buffettiin kun sai mennä rennommin pukeutuneena!
Risteilyn viimeisen päivän lounaskattaus oli muita erityisempi varsinkin jälkiruokien osalta! Silloin tarjolla oli lukuisia kakkuja ja suklaasuihkulähde, johon tarjoilija kastoi valitsemiasi herkkuja. Itselleni valitsin donitsipalloja ja mansikoita!
Illallisravintolat
Kuten aiemmin totesin, niin valittavana oli neljä erilaista illallisravintolaa, joiden valikoima kuului risteilyn hintaan. Jokaisella ravintolalla oli oma teema: ranskalainen, amerikkalainen, toscanalainen ja kreikkalainen. Ja päivällishomma toimi näin:
Matkaa varatessa ilmoitat mihin aikaan haluat illallisella käydä. Meidän aikamme oli aikaisessa kattauksessa klo 18 (illallinen kesti keskimäärin 1½-2h).
Joka ilta menet kysymään vapaata pöytää valitsemastasi ravintolasta sinulle varattuna päivällisaikana.
Pöydän voi myös käydä varaamassa etukäteen, mutta se ei ole pakollista. Me saimme aina pöydän haluamastamme paikasta.
Ravintolassa teidät ohjataan pöytään ja sinua palvelevat tarjoilijat käyvät esittäytymässä, tuovat ruokalistat ja kysyvät juomatoiveet. Pöytään tuodaan alkupaloiksi leipäkori ja erilaisia levitteitä.
Mikäli et ole ostanut juomapakettia, mutta haluat aterian kanssa nauttia lasin viiniä tai jonkin drinkin, niin tilaat haluamasi juoman tarjoilijalta ja annat Seapass-korttisi hänelle. Illallisen aikana juodut juomat lisätään huoneesi laskuun ja saat korttisi takaisin syömisen päätyttyä.
Ruokalistalta voit valita mitä tahansa! Voit halutessasi syödä vaikka neljä alkupalaa ja kaksi jälkkäriä. Ruokalistalla on muutama annos, jotka ovat saatavilla sinä iltana kaikista neljästä illallisravintolasta (nämä vaihtuivat päivittäin), muutama kyseisen ravintolan signature-annos ja sitten vielä kolme klassikkoannosta, jotka ovat saatavilla kaikista ravintoloista joka päivä. Kuulostaa ehkä monimutkaiselta, mutta ei se ollut!
Annokset olivat pieniä ravintola-annoksia, joten joka ilta söimme alku-, pää- ja jälkiruoan. Ruoat olivat herkullisia ja palvelu erinomaista. Uskomatonta, että niin tasokasta à la carte -ruokaa on mahdollista nauttia all inclusive matkalla!
Hytti eli Stateroom
Jokaiselle hytille on nimettynä oma apulainen (stateroom attendant), joka on vastuussa hytin siivoamisesta ja sinun viihtymisestäsi. Hän käy aamupäivisin petaamassa sängyn, vaihtamassa pyyhkeet ja siivoaa huoneen, ja iltaisin hän käy avaamassa sängyn valmiiksi ja tuo suklaata ja seuraavan päivän ohjelmalehtisen.
Hytin varustelu
Oman hytin sisälämpötilaa sai säätää mieleisekseen joko käyttämällä hytin paneelia (kuvassa) tai Celebrityn sovellusta. Myös kaikki hytin valot sai säädettyä sovelluksen kautta, joten oli helppo sammuttaa kaikki valot nukkumaan mennessä puhelinta käyttäen! Ei tarvinnut suotta nousta vällyjen välistä 😁
Huoneen TV oli varustettu Chromecastilla, joten omien ohjelmien striimaus oli vaivatonta, koska meillä oli ostettuna molempien puhelimeen Wifi-paketti. Telkkarissa oli myös oma elokuvakirjasto, josta sai katsottua elokuvia ilmaiseksi tai osan korvausta vastaan.
Kylpyhuoneessa oli samanlainen varustelutaso, kuin hyvässä hotellissa:
Suihkusaippua, shampoo ja hoitoaine pumppupulloissa
Käsisaippuapala
Vartalovoide pumppupullossa
Meikinpoistoliinat yksittäispakattuina
Kasvopyyhkeitä/nenäliinoja
Vanity kit
Suihkumyssy
Kylpytakit
Kolme eri kokoista pyyhettä /henkilö
Hiustenkuivain
Huoneessa oli todella mukava 180 cm parivuode, yhteensä neljä isoa tyynyä ja iso paripeitto, jossa ei ikävä kyllä ollut pussilakanaa, vaan se typerä kahden lakanan systeemi, mitä useissa (kehitys?)maissa edelleen käytetään. Tämä oli isoin miinus hytin varustelussa!
Lisäksi varusteluun kuului sohva, peilipöytä&tuoli, lukollinen minibaari (tänne mahtui hyvin omat vesipullot), kassakaappi, iso vaatekaappi, laatikosto vaatteita yms. varten, rantakassi (!!) ja vesilasit. Meillä oli ikkunallinen hytti, jonka ikkunassa oli paksut pimennysverhot, joten aamuaurinko ei päässyt herättelemään liian aikaisin!
Seapass aina mukana
Hytin avainkortti on nimeltään Seapass, ja se sinulla tulee olla mukanasi käytännössä aina. Se toimii nimittäin myös maksuvälineenäsi laivalla ollessa, ja sitä näyttämällä pääset satamissa laivasta pois ja takaisin sisään. Korttiin kannattaa jo ennen matkaa liittää oma luottokortti, jolloin kaikki ostot veloitetaan matkan lopuksi sieltä suoraan. Saat jokaisesta ostosta aina ostohetkellä kuitin, jonka allekirjoitat. Matkan päätteeksi saat koontilaskun kaikista ostoistasi sähköpostiin, tai voit halutessasi hakea sen tulostettuna laivan asiakaspalvelupisteeltä. Voit myös maksaa loppulaskun silloin käteisellä tai kortilla, jos et ole halunnut liittää korttiin luottokorttiasi.
Ennen risteilyn alkua laivayhtiö vaatii matkustajilta terveysselvityksen (muutama peruskysymys varustamon sovelluksessa sen hetkisestä terveydentilasta) tekemisen puhelimen sovelluksen kautta ja samalla sinun tulee ottaa itsestäsi selfie, joka tallentuu matkan ajaksi tietoihisi. Kuvasi näkyy laivan henkilökunnalle aina, kun he lukevat korttisi esimerkiksi satamapäivinä laivasta poistuessa ja sinne palatessa.
Tappelua aurinkotuoleista…
…ei ollut! Kuulostaa uskomattomalta, mutta totta se on. Tuoleja on todella paljon ja aamulla ennen yhdeksää pääset vielä valitsemaan miltä puolelta haluat itsellesi tuolin vallata. Osa tuoleista on katoksen alla ja osa täydessä paisteessa. Sisäaltaan ympärillä olevat tuolit olivat ihanan muhkeasti pehmustettuja ja tyynyllisiä lepotuoleja, joissa nukkui mielellään jopa päikkärit! Ulkotuolit olivat myös todella mukavia, vaikka pehmusteita ei ollutkaan. Pyyhettä ei tarvitse hytistä raahata mukana, auringonottoon ja uimiseen on omat isot pyyhkeet kannella. Pyyhkeitä on isoissa hyllyköissä ja voit vaihtaa pyyhettä vaikka joka uintikerralla päivän aikana. Tuoleja ei saa, eikä edes voi, varata pitkäksi aikaa, paitsi tietenkin jos käytät tuolia koko ajan. Hetkeksi voit poistua, mutta henkilökunta seuraa yllättävän tarkkaan tuolien varailua, ja puolen tunnin poissaolon jälkeen tavarasi siirretään säilöön ja tuolit vapautetaan kanssamatkustajille. Tavarat voi hakea tavarasäilöstä tuntomerkkejä vastaan.
Koska olimme joka päivä aamupalalla jo hyvissä ajoin heti seitsemän jälkeen, niin olimme myös ajoissa asettumassa tuoleihin loikoilemaan päiväksi. Saimme aina mieluisat tuolit koko päiväksi, eikä meidän ollut tarpeellista vaihtaa paikkaa päivän aikana. Emme poistuneet tuoleista edes syömään, koska haimme ruoat buffetista ja söimme tuoleissa. Vasta viiden aikaan keräsimme kamppeemme ja siirryimme hyttiin valmistautumaan päivälliselle.
Laivaan nouseminen ja sieltä poistuminen
Samalla, kun teet terveysselvityksen ennen matkalle lähtöä laivan sovelluksessa, niin valitset sinulle sopivan ajan laivaan saapumiselle. Hirveän tarkkoja siitä ajasta ei ilmeisesti kuitenkaan olla, koska me saavuimme terminaaliin tuntia ennen varattua aikaa, eikä mitään ongelmia ollut.
Satamaan saapuessasi sinua on vastassa henkilökuntaa, jotka ottavat matkalaukkusi ja toimittavat ne hyttisi ovelle saapumispäivän iltaan mennessä. Laukkuihin merkitään hyttisi numero (henkilökunnan edustaja kysyy sitä sinulta ja merkitsee sen laukkuihin) ja sen jälkeen voit siirtyä käsimatkatavaroidesi kanssa terminaaliin ja turvatarkastukseen. Muista tipata “laukkuhenkilöä”!
Turvataskastus on samanlainen, kuin lentokentällä. Laivaan saat viedä muutaman pullon viiniä mukanasi, mutta koska emme vieneet, niin en osaa siitä kertoa enempää. Muuten käytäntö on aika sama, kuin lentokoneeseenkin noustessa, eli mukana ei saa olla teräaseita jne.
Kun laiva pysähtyy kohdesatamissa, niin saat ostaa maista syötävää ja juotavaa (myös alkoholia), mutta ostoksesi otetaan sinulta säilöön laivaan palatessasi (jolloin mennään aina turvatarkastuksen läpi). Ostokset saat tietenkin takaisin sitten, kun matka on ohi ja poistut laivasta päätesatamassa. Suosittelen säilyttämään kaikki kuitit varmuuden vuoksi, myös mahdollisen tullin takia.
Kun matka lähenee loppuaan sinulle toimitetaan laukkuja varten numeroidut tunnistelaput, joihin kirjaat omat tietosi. Nosta matkalaukkusi tunnistelappuineen viimeisenä iltana hyttisi oven ulkopuolelle ja henkilökunta toimittaa ne turvatarkastuksen läpi terminaaliin, josta löydät oman laukkusi numeron perusteella. Laukuissa oleva numero kertoo myös sen, että missä ryhmässä poistut aamulla laivasta. Tällä vältetään ruuhkat, kun kaikki eivät yritä tunkea samoilla ovilla yhtäaikaa ulos. Lähtöaika on myös ilmoitettu viimeisen päivän ohjelmalehtisessä, mutta numerot kuulutetaan sitä mukaa, kun oma vuoro koittaa. Me olimme varanneet bussikuljetuksen satamasta Miamin lentokentälle, joten poistuimme samaan aikaan muiden samaan bussiin tulevien kanssa. Jos kannat itse omat laukkusi laivasta, niin voit poistua koska haluat!
Muista vielä nämä ennen matkaa!
Yhdysvaltoihin matkustettaessa on pari asiaa, mitkä pitää muistaa hoitaa kuntoon ennen matkalle lähtöä:
Passin tulee olla voimassa 6kk matkan jälkeen.
Operoivalle lentoyhtiölle tulee ilmoittaa ns. flight secure -tiedot mieluiten heti, kun olet saanut matka-asiakirjat, tai viimeistään 72 tuntia ennen lentoa. Vaaditut tiedot vaihtelevat yhtiöittäin, mutta yleensä pitää ilmoittaa passin numero ja voimassaoloaika, syntymäaika, kansalaisuus, koko nimi ja ensimmäisen yöpymispaikan osoite USA:ssa.
ESTA -matkustuslupa tulee anoa viimeistään 72 tuntia ennen lähtöä (maksullinen, noin 21$/hakemus). Ilman hyväksyttyä ESTA-lupaa et voi matkustaa, joten tämä pitää ehdottomasti muistaa huolehtia kuntoon ajoissa! Ota tulostettu matkustuslupa mukaan matkalle. Varo väärennettyjä ESTA-sivustoja, niitä on melko paljon! Viralliset sivut löydät täältä.
Alle 90 vuorokauden USA:n matkaa varten ei vaadita viisumia.
Kohti uusia aaltoja
Risteily oli aivan ehdottomasti jokaisen siihen käytetyn euron arvoinen, ja suosittelen tätä kokemusta täydellä sydämellä kaikille siitä haaveileville! Laivalla oli aivan mahtava ja palvelualtis henkilökunta, joka on valmiina tekemään lomastasi onnistuneen. Laiva oli todella siisti ja kaikinpuolin hyvässä kunnossa, toki Ascent on varustamon uusimpia laivoja, joka on aloittanut seilaamisen vasta marraskuussa 2023. Lomassa oli ihana hemmottelun ja luksuksen tuntu, jollaista ei tavallinen tallaaja saa usein kokea. Suunnitteilla on jo Välimeren risteily, ja tällä kertaa myös lapset lähtevät mukaan! 🥰🌴